Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

5 tipp szemünk védelme érdekében

Aggódunk a vérnyomásunk, a súlyunk miatt, de vajon mennyit törődünk a szemünkkel?

1.) Tartsuk fiatalon a szemünket!

Az antioxidánsok késleltetik a szem öregedési folyamatát, és így befolyással vannak a látásunkra. Étrendünk legyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ez alapvetően fontos. A cink és a szelén, valamint a béta-karotin szerepét külön ki kell emelni. A lencse, a tökmag vagy a napraforgómag például kiváló cinkforrás, a teljes kiőrlésű gabonatermékek vagy éppen a tenger gyümölcseinek fogyasztása pedig a szelénpótlás miatt fontos. Mi, magyarok amúgy is szelénhiánnyal küzdünk – amely számos betegség kialakulására hatással van, így például a szürkehályogra is.

Ha emellett reumatikus bántalmak vagy ízületi problémák is megjelennek, mindenképp hasznos organikus szelént a szervezetbe juttatni, például a Selenorg tabletta által. 

Sajnos több olyan nyomelem van, amely az emberi szervezetben nem képződik, hanem csak ételekből, de leginkább étrend-kiegészítőkből juthatunk hozzá. Ilyen a lutein és zeaxantin is, amelyek az éleslátásért felelős makula pigmentjének alkotóelemei. Ezeket a nyomelemeket a felszívódáshoz szükséges vitaminokkal együtt tartalmazza az Ocuvite Lutein Forte tabletta, amelyet cukorbetegek is szedhetnek.

2.) Ha száraz, szúr, pirosodik a szem: nedvesítsünk! 

Manapság rengeteget bámuljuk okostelefonunkat, sokan képernyős munkát is végzünk. Ilyenkor javasolt az óránkénti pihenő, a gyakoribb pislogás. De ha klímahasználat vagy dohányfüst is fennáll súlyosbító körülményként, nem csoda, ha szúr, ég vagy hamar elfárad a szemünk. Ez esetben gondoskodjunk a nedvesítéséről. Erre sokféle termék létezik. A viszketést, szemszárazságot vagy éppen fokozott könnyezést enyhítheti a Visine szemcsepp. A szem megnyugtatására ajánlott az orvosi szemvidítófű kivonatot tartalmazó Ocuflash Blue szemcsepp, míg az Oculotect Fluid műkönnyként használható, hiszen fizikai bevonatot képez. A Systane Ultra pedig egy olyan továbbfejlesztett nedvesítő szemcsepp, amely kemény vagy lágy kontaktlencse viselése esetén is ajánlott. Ha pedig a homeopátiás készítményekben bízunk, az Oculoheel lehet a jó választás.

3.) Kötőhártya-gyulladás esetén kerüljük a házi módszereket!

Amennyiben tüneteink nem egyértelműek vagy súlyosbodnak, mindenképp szakorvos felkeresése szükséges! Kötőhártya-gyulladást ne próbáljunk magunk kezelni, azzal mindenképp forduljunk orvoshoz, a kezeléshez szükséges gyógyszerek egyébként is vénykötelesek.

Ám ha időről-időre előfordul, és tisztában vagyunk szemgyulladásunk allergiás okával, kipróbálhatjuk a Taleum vagy az Allergodil oldatos szemcseppeket.

4.) Óvjuk és edzzük szemünket!

A minőségi napszemüveg, a széles karimájú kalap hasznos társunk lehet szemünk védelme érdekében. 

Továbbá fiatalabbaknak és idősebbeknek, szemüvegeseknek és sasszeműeknek is hasznos lehet egy kis szemtorna! Fogjunk meg például két golyóstollat. Az egyiket tartsuk kartávolságra, a másikat fele olyan messze. Fókuszáljunk felváltva rájuk, majd egy pontra a távolabbi toll mögött. Figyeljük meg, hogy a fókuszon kívül eső tollból kettőt látunk. Egy perc szemtorna után lazítsunk! Dörzsöljük össze a tenyerünket és tegyük lazán a szemünkre. Tartsuk csukva a szemünket, amíg jólesik, majd vegyük el a kezünket és gyakori pislogás mellett hagyjuk, hogy szemünk megszokja a fényt. Hasonló gyakorlatokkal karban tarthatjuk látásunkat, és lazíthatjuk a szem izmait.

5.) Járjunk el szűrővizsgálatokra!

A szem betegségei általában nem önmagukban fordulnak elő. A magas vérnyomás vagy a cukorbetegség is árt a szemnek. 

Kezeltessük krónikus betegségeinket, óvjuk látásunkat, egészségünket!

Válogasson a nálunk kapható készítményekből!