Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Az utazási hányinger

Nyáron, utazásaink során az egyik leggyakrabban felmerülő probléma az émelygés, hányinger. Gondolnunk kell arra is, hogy más ok is állhat a hátérben, nem csak az autózás, buszozás miatt kialakult rosszullét – fertőzés, gyomorrontás, vérnyomással, idegrendszerrel kapcsolatos problémák, pszichés okok.

Ezeket mind ki kell zárni, még akkor is, ha tudjuk, hogy az emberek nagy része hajlamos a kinetózisra, vagyis utazási betegségre. 5—10 %-uk pedig kifejezetten érzékenyen reagál a járművek mozgására, sebesség- és irányváltoztatásaira — legyen az autó, busz, hajó vagy repülőgép.

A rosszullét elsápadással és fejfájással indul, az érintett gyenge, szédül, verejtékezik, nyálelválasztása fokozódik, majd az egyre erősödő émelygés hányásba torkollik. Az utazás befejezése után a tünetek órákon belül elmúlnak, de hosszabb utazás során hozzá is lehet szokni a körülményekhez

A gyermekek, nők, és idős emberek körében gyakrabban lép fel ez a betegség. Ennek oka, hogy a 2-12 év között még sokkal érzékenyebb az idegrendszer az utazással járó egyensúlyzavarra, az időseknél pedig már instabilabb az idegrendszer. A nőknél pedig feltehetően a hormonális hatásokkal van összefüggésben, különösen menzesz és terhesség idején.

Mitől alakul ki?

Térbeli helyzetünk érzékeléséhez és egyensúlyunk megtartásához az agy három forrásból gyűjt információkat: a belső fül egyensúly érzékelő szervéből, az izmok és inak feszülését érzékelő receptorokból, a harmadik forrás pedig a látás. Ha ezek az információk ellentmondásosak, a felszabaduló neurotoxinok aktiválják a hányásközpontot

Külső okok közé sorolhatjuk manapság az okostelefonok, tabletek utazás alatti használatát illetve az útközben nézett filmek is gyakran kiválthatják.

Megelőzés és a tünetek enyhítése:

Célszerű stabilan a horizontot nézni, vagy ha ez nem lehetséges (pl. a jármű belsejében), akkor a szemet becsukni. A vizuális kontroll hasznosságát jól bizonyítja, hogy vezetés közben még az sem szokott rosszul lenni, aki egyébként hajlamos rá. Olyan helyet kell választani a járművön, ahol a legkisebb a rázkódás. Hasznos a relaxálás, behűtött ital fogyasztása, jót tesz a friss levegő. Kerülendő az alkoholfogyasztás és a dohányzás, az utazás előtt csak könnyű ételeket ajánlott fogyasztani.

Nagyon fontos és hasznos a megelőzés.

Mindig legyen kéznél a tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszer, bár a legcélszerűbb utazás előtt fél—egy órával beszedni (ill. a kúpot felhelyezni), megelőzésképpen. A vény nélkül kapható tabletta ismert és közkedvelt készítmény, hatékonyságát és biztonságosságát több évtizedes alkalmazása során bizonyította. Szedése mellett kerülendő az alkoholfogyasztás, befolyásolja a járművezetési képességet.

Jó pihenést, panaszmentes nyaralást kívánunk mindenkinek!

AJÁNLOTT TERMÉKEINK: