Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Az első nátha

Négy hónapos kisfiamnak két hete eldugult az orra. Gondoltam semmi gond, szépen leszívom az orrváladékát, úgyse használtam még a korábban megvásárolt orrszi porszit, most legalább kipróbálhatom.

Lelkesen beültettem a kisfiamat a pihenőszékébe, előkészítettem a porszívót, majd csatlakoztattam az orrszi porszit és már szívta is az átlátszó „trutymót” a kis nózijából. Borzalmas üvöltés, keserves sírás kísérte az egyébként hatékony orrszívást. Gondolom sokaknak ismerős ez a fajta reakció a gyerekek részéről, mivel kb. 4-6 éves korukig nem tudják megfelelően kifújni az orrukat, így szükséges a váladékot addig valamilyen eszköz segítségével leszívni. Azzal nyugtattam magamat, hogy csak egyszer dugult el az orrocskája, biztosan ennyi volt, másnapra újra makkegészséges lesz a kisbabám. Bármilyen meglepő, nem így történt.
Kisfiam mostanra már szépen átaludta az éjszakákat, általában kettő, gyors szopizással este 8 órától reggel 6 óráig. Férjemmel boldogan és elégedetten dőltünk hátra, hogy mennyire szerencsés szülők vagyunk, ez a gyereknevelés tökéletesen megy nekünk. Nos, ennek az időszaknak az orrdugulással szépen vége szakadt, kelhettünk újra minden éjszaka, hogy a kisfiunknak segítsünk könnyebben lélegezni. Ezzel a résszel még meg is lehet birkózni, szülőként megedződik az ember, és ráébred arra, hogy kevés alvás is elegendő a szervezetünknek. Lelkileg nehéz ezt átélni. Mindig úgy éreztem, hogy én nem vagyok az a tipikus érzékeny anya, aki mindentől óvja a gyermekét, és az oltások előtt jajveszékel, hogy szegény kisbaba, biztosan fáj neki, hanem elfogadom, hogy ez az ő érdekében történik. Eddig nem fogtak ki rajtam az oltások, a csípőszűrés, sem az, hogy a kis fejéből vettek vért, ezért lepett meg, hogy pont az orrszívás volt rám ilyen hatással. Az az érzés, hogy le kell fognom a kapálózó kisbabámat és az orrába kell tuszkolnom az orrszívót, miközben ő fájdalmasan sír, potyognak a könnyek a szeméből, leírhatatlan. Annak ellenére is, hogy tudom, mindezt az ő érdekében teszem. Bevallom őszintén, az első néhány alkalommal vele együtt sírtam én is. Jelentem, ez az időszak is elmúlt, újra egészséges, már csak naivan abban reménykedem, hogy ez örökké így is marad.
Azóta ezek a kérdések foglalkoztatnak: Mit tehettem volna másként? Mivel gyorsíthatnám fel a gyógyulási folyamatot? Mit érdemes ilyenkor alkalmazni egy csecsemőnél? – Friderits Ildikó

Kedves Ildikó, jól tettél mindent, sajnos a nátha már újszülöttkorban is jelentkezhet, ami a duzzadt nyálkahártyák miatt nehezíti az orrlégzést, s így a szopizást is. Érdemes a váladékot minél kíméletesebben, de alaposan eltávolítani. Az orr melléküregeiben pangó váladék sajnos jó táptalaja a levegőben keringő kórokozóknak. Ha rendszeresen tisztítjuk kisbabánk orrjáratait, sokat segítünk vele, felgyorsulhat a gyógyulási folyamat is. Ha az orrszívás előtt pár perccel tengervizes oldatot fújunk a pici orrnyílásokba, fellazítjuk a váladékot, csökkentjük a nyálkahártya duzzanatát. Szerencsések vagyunk, ha a baba jól bírja az attrakciót – amikor a mi gyerekeink voltak kicsik (24-27 évvel ezelőtt), csak egy üvegből s gumicsövekből összerakott eszköz állt rendelkezésünkre, amit sokkal körülményesebb volt használni.
Ha már jól tud lélegezni a pici, s érzésünk szerint minden váladékot eltávolítottunk, érdemes az életkoruknak megfelelő, ún. „lohasztó” orrcseppet fújni, cseppenteni mindkét orrjáratba. Ez segít, hogy minél tovább könnyen tudjon kisbabánk levegőhöz jutni, s ritkábban legyen szükség a feni műveletre. Naponta 3-4 alkalomnál többször nem szabad az orrcseppet, sprayt használni, s maximum 7 napig – erre figyelmeztetünk minden hozzánk betérő kismamát is. Ezek a számok természetesen a nagyobb gyerekek, felnőttek által használt készítményekre (orrcseppek, orrspray) is vonatkoznak.
Bármennyire vigyázunk, rendszeresen tisztítjuk, ürítjük babánk orrjáratait, a „felülfertőződés” sok esetben nem kerülhető el. Erre a váladék színéből következtethetünk (sűrű, zöldes-sárgás). Ezen esetekben feltétlenül beszéljünk gyerekorvosunkkal. Ha erősebb orrcseppre, orrspray-re van szükség, a baba megvizsgálása után, ha indokolt, receptre fel tudja írni. Mindenképp fontos szakember (fül-orr-gégész szakorvos) felkeresése, ha a fertőzés átterjed a melléküregekre, a középfül járataiba!
– dr FPK

NÉZZEN KÖRÜL WEBÁRUHÁZUNKBAN!

AJÁNLOTT TERMÉKEINK: