Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

E-recept – a beteg szemszögéből

Néhány fontos gondolat a nemsokára bevezetésre kerülő e-receptekkel kapcsolatban: mi is történik 2017. november 1. után?

Orvosunk az eddig megszokott módon írja fel a receptet, ami a nyomtatással egyidőben a “Felhőbe” is felkerül. A nyomtatott recepten (ami “Felírási Igazolásnak” minősül)  egy újabb – harmadik – vonalkód jelzi, hogy e-receptről van már szó.

Ezt az átállás időszakában (2018. év végéig) a gyógyszertárban kiválthatjuk a szokásos módon mint ahogy eddig is, egyéb személyi azonosítás nélkül – tehát látszólag semmi nem változik.

Mindeközben a tára mögött, a gyógyszertárban a harmadik vonalkód leolvasásával elektronikusan is “kiadott” státuszba kerül a „Felhőben” receptünk az online kapcsolatnak köszönhetően.

Ennek hátterében az áll, hogy a gyógyszer kiadását végző szakember, valamint a gyógyszertár előzetes regisztrációt követően jogosult a “Tér”, azaz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér használatára.

 

Az újdonság abban rejlik, hogy papír alapú recept nélkül is bárhol kiválthatjuk a TAJ-számunk alapján rendelt gyógyszereket, amit az orvos felírt, s így a “Felhőben”, vagy “Térben” tárolódik. Természetesen csak azután, hogy igazoltuk magunkat e-személyigazolványunkkal egy rendelkezésre álló leolvasó készüléken  – mintha bankkártyánk lenne (PIN kód szükséges) -, vagy annak hiányában TAJ-kártyánk és fényképes igazolványunk egyidejű bemutatásával.

 

Ha nem mi mennénk a patikába, hanem ismerősünk, hozzátartozónk váltja ki receptjeinket, ugyanúgy megteheti, mint eddig. Adjuk oda a “Felírási Igazolást” – ezzel feljogosítjuk, hogy a nevünkben járjon el, s így hozzájuthat a nekünk felírt gyógyszerekhez bármelyik gyógyszertárban.