Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Emésztési panaszok megelőzése, kezelése

A tél, s az Ünnepek közeledtével gyakrabban ülünk össze egy ebéd, vagy vacsora mellett, s jókat beszélgetünk. Vigyáznunk kell, hogy ilyenkor is az eddig megszokott étkezési szokásainkat kövessük, ne együnk többet – csak azért, hogy nyújtsuk az együtt töltött időt.

Az Ünnepi fogásokat is összeállíthatjuk egészségesebb, könnyebben emészthető ételekből.

Ha bármilyen egészségügyi problémánk van – például cukorbetegség, epebetegség, reflux – az előírt diétát továbbra is tartani kell, az Ünnep nem ad felmentést az előírt szabályok alól.

Ha nincs ilyen gondunk, akkor is érdemes egyszerre kisebb adagokat fogyasztani a nehezen emészthető ételekből, pl.: száraz hüvelyesekből, káposztafélékből, magas zsírtartalmú fogásokból.

Az elkészítésnél is ügyeljünk a részletekre. A puffasztó ételeket célszerű fedő nélkül párolni és az első főzőlevüket leönteni, majd tiszta vízzel pótolni és úgy tovább főzni. Ételeink elkészítéséhez használjunk kevesebb zsiradékot! Ha eddig nem próbáltuk ki sütőzacskóban a sütést, itt a remek alkalom. Kezdjük egy egyszerű, de annál ízletesebb fogással: az enyhén fűszerezett csirkemell filé mellé helyezzünk különféle általunk kedvelt zöldségeket, süssük meg együtt, azok átveszik egymás aromáját és nem kell a mosogatással sem bajlódnunk.

A cukros, szénsavas üdítők fogyasztását mérsékeljük! Helyette inkább vizet, ásványvizet, energiamentes italok kerüljenek az asztalra. Aki refluxra hajlamos, minimalizálja a kávé, az alkohol, a citrusfélék, a paradicsom, a csokoládé és a savanyúság fogyasztását is. Ugyanis ezek az ételek csak fokozzák a panaszokat okozó tüneteket. A magas zsír- és szénhidráttartalmú sütemények nagy mennyiségben fogyasztva a plusz kilóknak sem kedveznek. A tipikus karácsonyi süteményünk, mint a bejgli, dióval, mákkal készítve magas zsírtartalma miatt nehezen emészthető, könnyen megfájdulhat a gyomrunk tőle, ha a mértékletességre nem figyelünk. 

A nehezebb ételek fogyasztása esetén ajánlatos valamilyen emésztés elősegítő, vény nélkül kapható készítményt alkalmazni. Legyen otthon Mezym Forte, vagy Dipankrin Optimum tabletta!

Epével kapcsolatos problémák esetén a Bila-Git filmatabletta segíthet, mivel görcsoldó, és epesav hatóanyagai segítik a zsírok lebontását.

Hasonló hatású a Cholagol csepp is, mely növényi eredetű hatóanyagokat tartalmaz.

Gyomorsav-túltermelődés, vagy refluxos tünetek esetén alkalmazhatunk gyomorsav-csökkentőket, -közömbösítőket, antacidokat. Gyorsan enyhíti a tüneteket a Rennie, vagy a Gaviscon rágótabletta, melyekből 1 vagy 2 tablettát javasolt elrágni vagy elszopogatni, lehetőleg étkezés után 1 órával.

A savtermelést bizonyos élelmiszerek, (fűszeres, zsíros ételek, az édességek, szénsavas italok) és az alkohol is növelhetik, a panaszok 1-2 órával az étkezés után jelentkeznek. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk túlzott savtermelésre, kerüljük ezek nagyobb mennyiségű fogyasztását!

Ha refluxos panaszaink is vannak (a gyomor tartalma “visszafolyik” a nyelőcsőbe, emiatt kialakul egy égő érzés a gyomor felett, a nyelőcső alsó szakaszán), Gaviscon szuszpenzió, vagy Venter granulátum enyhítheti ezeket.

Gyomorsav termelődését gátló gyógyszerek is legyenek otthon, például Acida, Quamatel Mini, vagy Nolpaza Control.

Sajnos az ünnepek alatt is előfordulhat, hogy az emésztőrendszer ill. a tápcsatorna működésében zavar keletkezik – sok gondot, problémát okozhatnak ezek a gyakran előforduló tünetek, például hasmenés, székrekedés, fokozott gázképződés, s az ezek miatt jelentkező hasi fájdalom. Házipatikánkban legyenek ezekre a problémák enyhítésére, kezelésére alkalmas készítmények! Lopedium, Cralex, Espumisan

Ezen állapotokban legtöbbször kimutatható a belek mikrobiológiai egyensúlyának sérülése, a hasznos baktériumok arányának lecsökkenése. Probiotikumok – például Linex forte -szedésével visszaállíthatjuk természetes bélflóránkat! 

Kellő körültekintéssel, odafigyeléssel elkerülhetjük az emésztőrendszeri problémákat a téli hónapokban, s az Ünnepek alatt is!

Figyeljünk magunk, s Szeretteink egészségére!