Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Figyeljünk a folyadékfogyasztásra!

Felnőtt ember testtömegének 60%-a víz, sejtjeinek legfőbb alkotója. Létfontosságú, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására elegendő figyelmet fordítsunk, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk!

• már 1-2%-os veszteség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése
• különböző mértékben, de minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet: az agyunk és szívünk kb. 78%-a, a vérünk 86%-a, míg csontjaink 22%-a víz
• minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk, így a túlsúllyal és elhízással küzdőknek fokozottabban kell ügyelniük a vízpótlásra
• egy tálka friss zöldségsalátával már 1 pohár vizet elfogyaszthatunk, hiszen a zöldségeknek átlagosan 85-90%-a víz
• a kávé enyhe vízhajtó tulajdonsága ellenére is hozzájárulhat folyadékfogyasztásunkhoz, hisz 1 mg koffein 1,17 ml vizet hajt ki, így egy hosszú vagy tejes kávé esetén már pozitív a vízmérleg

Mennyi vízre van szükségünk és milyen forrásokból juthatunk hozzá?

Naponta mintegy 2 és fél liter vizet veszítünk különböző csatornákon keresztül: kb 1,5 litert a vizelettel, 400 ml-t a légzéssel, illetve a bőrünkön keresztül is, valamint a széklettel nagyjából 200 ml-t.

A folyadékegyensúly fenntartásához ugyanekkora mennyiségre van szüksége szervezetünknek, amelyet élelmiszerekből, és folyadékok útján tudunk pótolni, hogy helyre álljon a mérleg nyelve.

Úgy, ahogy tápanyagszükségletünk, vízszükségletünk is számos tényezőtől függ, mint az életkortól, a testtömegtől, az egészségi állapottól, az időjárástól, illetve a fizikai igénybevételtől.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján közepes hőmérsékletnél és mérsékelt fizikai aktivitásnál egy felnőtt nőnek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter vízre van szükségük, míg a 4-13 éves gyermekeknek 1,6-2,1 liternyi mennyiségre – életkoruktól függően.

Vízszükségletünk 20-30 százalékát ételek formájában fogyasztjuk el.

Emiatt a nagy víztartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek, levesek, főzelékek színes, változatos fogyasztása is alapja megfelelő hidratáltságunknak.

Tekintettel a fokozódó hőségre az orvosok a folyadékutánpótlás fontosságára hívják fel a figyelmet, különösen az idősek és gyerekek esetében.

Az izzadással sok fontos ásványi anyagot is veszítünk. Ennek pótlására nátriumtartalmú ásványvizet, hideg gyümölcsteát vagy gyümölcslevet a legjobb fogyasztani. Kerülendő azonban nyári időszakban a kávé, a fekete tea, illetve az erősen cukrozott és alkoholos italok, mert ezek vizet vonnak el a szervezetből. Ilyenkor ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, a megszokottnál több ásványvizet igyunk, ez nem vonatkozik az anyagcsere-, a vese-, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre, akiknek árthat a túl sok folyadék – ők a folyadékháztartásuk egyensúlyával kapcsolatban konzultáljanak kezelőorvosukkal, gyógyszerészükkel.

Minden pillanat kiváló alkalom a vízfogyasztásra, de vannak olyan helyzetek, amikor kiemelten fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra.

Munkahelyen, iskolában és tanulás közben: a mentális teljesítményt erősen befolyásolja hidratáltsági állapotunk. Azzal, hogy biztosítjuk szervezetünk megfelelő vízellátását, csökkenthetjük a fejfájás, a fáradtság, valamint a koncentrációs problémák kialakulásának veszélyét, így növelhetjük a tanulás hatékonyságát – gondoljunk erre majd szeptemberben!

Egész nap legyen kéznél folyadék, amit legegyszerűbben úgy tudunk biztosítani, ha már reggel bepakolunk táskánkba egy-egy palack vizet, illetve egy-egy gyümölcsöt.

Autóvezetés közben: a fáradékonyságon felül éberségünk is csökkenhet a dehidratáltság következtében, így mindent meg kell tennünk ennek elkerülése érdekében. Azoknak, akiknek nincs lehetőségük légkondicionált autóban utazni, meleg évszakokban negyed óránként javasolt vizet kortyolgatniuk, természetesen óvatosan, ügyelve arra, hogy az ivás ne vonja el figyelmünket az autóvezetésről, közelekedésről.
Tegyünk a csomagtartóba hosszabb útra elegendő tartalék ivóvizet, és mindig legyen mellettünk is egy-egy palackkal. Ha rövid távokat teszünk meg, kössük a vízivást minden be- vagy kiszálláshoz, míg hosszú távon álljunk meg legalább óránként, amikor még pár nyújtógyakorlattal is felfrissíthetjük magunkat. Sportolás, mozgás alkalmával: a fizikai aktivitás során több vizet veszítünk a fokozott verejtékezés következtében, ami a hőségben végzett kültéri sportoknál még jelentősebb. Amennyiben a vízveszteség meghaladja a testtömeg 1-2 százalékát, romolhat a fizikai teljesítőképesség.

Sportolás, mozgás előtt 1-2 órával igyunk meg kb. 0,5 liter ivóvizet, ásványvizet és lehetőség szerint sportolás közben is – főként 45 percet meghaladó mozgás esetén – igyunk 1-1 kortyot.
Hosszabb ideig tartó, intenzív sportolás alkalmával, illetve versenysport esetén indokolt lehet a sportitalok fogyasztása, amely biztosítja a víz-, szénhidrát- és ásványianyag-pótlást.
Munkahelyen: számos tényező, mint a megemelkedett munkateher, az otthon-munkahely közötti hosszú utazási idő, a fűtés vagy légkondicionálás okozta száraz levegő mind növelhetik a vízvesztést még akkor is, ha nem érezzük.

Irodai munka esetén éppoly fontos a megfelelő hidratáltság, mint fizikai munka közben, hisz a fejfájást, koncentrációs zavart, illetve az ezek következtében kialakuló baleseteket mindenki szeretné elkerülni.

A hőhatásnak, intenzív napsütésnek kitett munkahelyeken dolgozók számára különösen fontos a bőséges folyadékpótlás. Ez egyébként munkavédelmi előírás is.
Mindig helyezzünk irodai asztalunkra egy 1,5 literes vizet, ásványvizet, és gondoskodjunk róla, hogy nap végére kiürüljön az üveg.

Reggel vigyünk szeletelt idénygyümölcsöt vagy zöldséget magunkkal, így még többet tehetünk vízfogyasztásunkért!

AJÁNLOTT TERMÉKEINK: