Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Tudnivalók az influenzáról

Az influenza lázzal, orrfolyással, köhögéssel, fejfájással jelentkező megbetegedés, melyet végtagfájdalom, rossz közérzet, légutak nyálkahártyájának duzzanata kísérhet. Általában késő ősztől tavaszig találkozunk az influenzavírus által okozott, a légutak megbetegedésével járó, sajnos széles körben terjedő járványokkal – mi az oka, hogy a betegség minden évben újra támad?

Az influenzavírusok felületén elhelyezkedő speciális fehérjék (antigének) évről – évre változnak, s emiatt az egy adott évben átvészelt influenzafertőzés vagy védőoltás eredményeként kialakuló immunitás nem véd a fertőzésektől a következő években. Az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan az influenzavírusok is cseppfertőzéssel (köhögéskor, tüsszentéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén) terjednek , azonban az influenzafertőzések általában eltérnek a terjedés gyorsaságában. Közösségek (pl. iskolák, munkahelyek, szociális otthonok) tagjainak többsége eshet ágynak egyik napról a másikra az influenza következtében. Helyi járványok néhány nap alatt kialakulhatnak. Országos járványok hazánkban általában januárban vagy februárban kezdődnek és 8-10 hétig tartanak.

Az influenza és egyéb légúti megbetegedések között különbséget jelent, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak a jellemzők.
A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával, hirtelen kezdődnek. A hidegrázás vagy borzongás a betegség kezdeti tünete lehet. Az első pár napban gyakori a láz, akár a 39-39,5 °C fokot is elérheti. Testszerte, leginkább a háttájon és az alsó végtagokban sajgó fájdalom jelentkezik. A fejfájás gyakran gyötrő jellegű, szemkörkörnyéki fájdalommal jár, erős fény hatására fokozódhat.
A légúti tünetek kezdetben viszonylag enyhék lehetnek, torokkaparással, torokfájással, mellkasi égő érzéssel száraz köhögéssel és orrfolyással. Később a köhögés súlyosbodhat, és köpetürítéssel járhat. A száj és a garat kivörösödhet, a szemek könnyeznek, a kötőhártya enyhén begyulladhat. A betegnek, főleg gyereknek hányingere lehet, és esetleg hányhat is. A panaszok általában 2-3 nap múlva eltűnnek, a láz többnyire megszűnik, de előfordul, hogy 5 napig is eltart. A bronchitis (hörghurut) és a köhögés azonban 10 napnál hosszabb ideig is fennmaradhat, a légutak teljes gyógyulása pedig akár 6-8 hétig is eltarthat. A gyengeség és kimerültség még napokig, néha hetekig is fennállhat.
Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebbekre is a gyengült immunológiai reakciókészség miatt.
A fertőzés egyik legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki, illetve másodlagos, mikor a vírusfertőzést követően baktériumok okozzák a gyulladásos folyamatot.
Legfontosabb az influenza kezelésében, hogy a beteg maradjon ágyban, pihenjen, sok folyadékot igyon, és kerülje az erőfeszítéseket. 
A közönséges megfázásnál is alkalmazott szerek, pl. aspirin, paracetamol, kombinált készítmények, orrspray-k vagy az inhalálás mérsékelhetik a tüneteket.
A tünetek súlyosbodásakor mindenképp forduljunk háziorvoshoz!
A fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja az időben elvégzett védőoltás.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a vakcinatörzsek és az adott járványt okozó törzsek kellő egyezése esetén az oltott egészséges felnőttek 70-90 %-ában bizonyulnak hatékonynak a betegség megelőzésében. A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, az összhalálozási gyakoriságot 35-57 %-kal csökkentheti.
A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést. Valamennyi készítményről elmondható, hogy csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, – mint láz, fejfájás – melyek a vakcina beadásával összefüggésbe hozhatók. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20 %-ában jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 48 órán belül elmúlnak. 

Forrás