Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Gyógyszerformák – 2. rész

Sorozatunk első részében a hagyományos, szájon át beszedett készítményekről volt szó, azaz tablettákról, drazsékról, kapszulákról, s ezeknek különböző módon felszívódó változatairól. 

Kolléganőnk összefoglalójának következő része a – szintén szájon át alkalmazandó – folyékony gyógyszerformákról szól. Oldatokról, szirupokról, emulziókról, szuszpenziókról – érdemes végigolvasni, hasznos tudnivalókat tartalmaz:

Oldat:

(Pl. Ambrobene, Ambroxol, Azomyr, Duphalac)

Bevételre szánt folyékony gyógyszerforma, amelyben szabad szemmel látható részecskék nem különíthetők el. Adagolása ml-re történik. Leggyakrabban mérőpohár/-kanál van mellé csomagolva. Ha mégsem, akkor kávéskanállal (» 5ml), teáskanállal (» 10ml) vagy evőkanállal (» 15ml) tudjuk adagolni. A tárolás és a felbontás utáni eltarthatóság tekintetében jelentős eltérések lehetnek, ezért célszerű a mellékelt betegtájékoztatót elolvasni.

Por belsőleges oldathoz:

(Pl. Coldrex, Neo Citran, Wick Triactim)

A gyógyszer por formában, adagonként van tasakokba csomagolva. Egy tasak port egy pohár (meleg) vízben kell feloldani, közvetlenül fogyasztás előtt.

Szirup:

(Pl. Aktiferrin, Ambroxol, Cebion multi, Erigon, Herbion, Laevolac, Mucoplant, Mucopront, Rhinathiol…)

(Gyógyszer)hatóanyagot tartalmazó belsőleges használatra szánt tömény cukoroldat. Adagolás és eltarthatóság szempontjából az oldatoknál leírtak érvényesek. Cukorbetegség esetén figyelembe kell venni, hogy leggyakrabban szacharózt (=répacukor) tartalmaznak.

Csepp:

(Pl. Aktiferrin, Antifront, Béres Csepp, Cholagol, Iberogast, Sinupret)

Belsőleges használatra szánt folyadék, amelynek adagolása cseppekben történik. A gyógyszert mindig a mellékelt cseppentővel vagy a gyógyszertárban vásárolható cseppentővel adagoljuk. Fontos, hogy cseppentéskor a cseppentő függőleges helyzetben legyen, mert így biztosítható csak a pontos adagolás. Általában nem túl nagy mennyiségű vízbe, gyümölcslébe vagy gyümölcsteába cseppentve alkalmazzuk.

Emulzió:

(Pl. Espumisan, Vitacolan)

Egymással nem elegyedő (vizes és olajos) fázisokból álló folyékony gyógyszerkészítmény. Összerázás után a két fázis keveredik egymással, szabad szemmel látható részecskéket nem tartalmaz, de hosszabb állás után a két fázis szétválik, ami összerázás után újból keveredik. Az emulziókat használat előtt mindig fel kell rázni. Adagolás és eltarthatóság szempontjából az oldatoknál leírtak érvényesek.

Szuszpenzió:

(Pl. Acido-Git, Algoflex Baby, Cataflam*, Gaviscon, Infacol, Normaflore, Nurofen, Ospen, Panadol)

A szuszpenzió olyan gyógyszerforma, amelyben a folyékony fázisban nem oldódó szilád anyag finoman porított részecskék alakjában van tartósan eloszlatott állapotban. Szabad szemmel a részecskék nem láthatóak, ennek ellenére a folyadék gyakran nem átlátszó, opálos. A szuszpenziókat használat előtt mindig fel kell rázni. Adagolás és eltarthatóság szempontjából az oldatoknál leírtak érvényesek. (*szuszpenziós csepp: a szuszpenziók és a cseppek jellemzői is érvényesek rá.)

Por belsőleges szuszpenzióhoz:

(Pl. Aflamin, Augmentin, Brufen, Klacid, Smecta, Zinnat…)

Leggyakrabban gyermekek részére szánt antibiotikumoknál fordul elő. Ezeket otthon, vagy kérésre a gyógyszertárban készítik el. Az üveg/flakon a port tartalmazza, amihez meghatározott mennyiségű vizet kell adni, majd a folyadékot a teljes oldódásig rázogatni. Az elkészített folyadékra a szuszpenzióknál leírtak érvényesek. Előfordul olyan is, amikor a por adagonként van tasakokba csomagolva. Ilyenkor egy tasak port egy pohár vízben kell feloldani, közvetlenül fogyasztás előtt. Nem minden esetben kapunk tiszta, átlátszó oldatot. Ilyenkor fogyasztás előtt jól össze kell keverni.

Tea:

(Pl. Kamilla, Hársfavirág, Ánizs)

A teakeverék aprítatlan vagy felaprított növényi drogok (=gyógyhatással rendelkező rész) keveréke. Közvetlenül fogyasztás előtt készíthető belőle főzet vagy forrázat, így mindig frissen készült gyógyszerhez jutunk. (A főzet vagy forrázat híg vizes oldat, amit általában növényi drogokból állítunk elő, meleg, némely esetben szobahőmérsékletű vízzel való kivonással.) A túlnyomórészt virágokat, leveleket és illóolajat tartalmazó teakeverékeket forró vízzel kell leönteni, és többszöri kevergetés közben 15-30 percig állni hagyni, majd szűrni. A kérgeket, gyökereket tartalmazó teakeverékeket 10 percig főzzük, majd szűrjük. Általában 2,5 dl vízhez 2 evőkanál teakeveréket használunk.