Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Gyógyszerformák – 1. rész

A gyógyszertárban, webshopunkon vásárolt gyógyszereket, étrend-kiegészítőket eltérő módon kell alkalmaznunk. Sokszor nem jut idő részletesebben megbeszélni a tennivalókat a patikában, otthon is felmerülhetnek kérdések, illetve a webshopon vásárolt termékek betegtájékoztatóját nem minden esetben olvassuk el. A dobozt kibontva különböző formájú, állapotú készítményekkel találkozunk. Kolléganőnk rövid összefoglalót írt – gyógyszerészi csoportosításnak megfelelően – hogy könnyebben megértsük, mit – hogyan – miért vegyünk be / alkalmazzunk.

Cikksorozatunk első részében a hagyományos, szájon át beszedett készítményekről lesz szó, azaz tablettákról, drazsékról, kapszulákról, s ezeknek különböző módon felszívódó változatairól..

 A bevételre szánt szilárd gyógyszerformákat általában egy pohár (kb. 2-3 dl) szénsavmentes vízzel kell bevenni, kivéve ha a betegtájékoztató másképp rendelkezik. Egy tabletta felezése vagy porítása előtt, vagy egy kapszula felnyitása előtt minden esetben kérjünk tanácsot gyógyszerésztől. Vannak olyan készítmények, amelyek bevétele után bizonyos ideig függőleges testhelyzetben kell maradni. Ezt a megfelelő hatás kialakulása és a mellékhatások elkerülése végett kell betartani. Vannak olyan készítmények, amelyeknél a hatás függ a bevétel időpontjától és az étkezéstől való távolságtól is. A speciális bevételi körülményekről a betegtájékoztató minden esetben ad információt. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük gyógyszerész segítségét.

(Hagyományos) Tabletta:

A tabletta gyógyszertartalmú szemcsés anyagokból (por, granulátum) gépi nyomással vagy préseléssel előállított bevételre szánt szilárd gyógyszerforma. A hatóanyag kioldódása a tablettából a hatóanyag fizikai kémiai tulajdonságaitól függ. Általában felezhető vagy porítható.

Drazsé:

(Pl. Allisat, Supradyn)

Cukor bevonattal ellátott tabletta, ahol a fényes (és édes) bevonat a bevételt és a lenyelést segíti.

Kapszula:

(Pl. Broncho-Vaxom, Bonolact Re+General, Cralex, Enterol; Advil Ultra, Espumisan, Milgamma N, Pharmaton Vital)

Különböző nagyságú henger, golyó vagy tojás alakú kemény vagy hajlékony tok, amelyet szilárd vagy folyékony hatóanyagokkal töltenek meg. Létezik szilárd-  és lágyzselatin kapszula. A lágyzselatin kapszula nem felezhető.

Módosított hatóanyag-leadású tabletta vagy kapszula:

A gyógyszer nevében gyakran szerepel 2-3 betűs rövidítés (pl. XL, SR, ZOK…) vagy a “módosított hatóanyag-leadású“, „gyomornedv-ellenálló”, ill. „retard” kifejezés. Legtöbbször a különböző bevonattal ellátott filmtablettákkal találkozhatunk.

A hatóanyag kioldódását a hatóanyag fizikai kémiai tulajdonságain túl a gyógyszerforma pontos szerkezete is jelentősen befolyásolja. A módosított hatóanyag leadás célja a hatóanyag felszabadulás késleltetése vagy megnyújtása. A késleltetés szükséges lehet, pl. ha a hatóanyag irritálná a gyomrot vagy ha a gyomorsav hatástalanítaná a hatóanyagot.

Ha egy készítmény módosított hatóanyag-leadású, soha nem szabad szétrágni vagy porítani, míg felezni esetlegesen igen, de csak azokat, amelyek gyárilag felezővonallal vannak ellátva.

NEM felezhető pl. Cardura XL, Xanax SR, Diaprel MR.

Felezhető pl. Betaloc ZOK, Tegretor CR, Metoprolol Z.

Szájban diszpergálódó tabletta:

(Pl. Cipralex Melz, Desloratadin Teva, Imodium Instant, Nurofen Non-Aqua, Yarocen)

A tablettát a nyelvre kell helyezni, ahol a tabletta gyorsan feloldódik, majd víz nélkül lenyelhető.  A szájban diszpergálódó tabletta könnyen széttörik, ezért óvatosan kell megfogni. Általában nem osztható egyenlő adagokra és nem szabad szétrágni sem.

Szájban diszpergálódó granulátum:

(Pl. Aspirin Effect)

A granulátum porszemcsék nagyobb aggragátumaiból álló bevételre szánt szilárd gyógyszerforma. A granulátumot a tasakból egyenesen a nyelvre kell önteni és lenyelés előtt meg kell várni, hogy feloldódjon. Amennyiben szükséges, lehet utána folyadékot inni.

Szopogató tabletta:

(Pl. Cocculine, Dorithricin, Isla, Mebucain, Revicet, Septolette Extra, Tantum Verde)

Általában a tablettákat az étkezések közötti időpontban kell bevenni és lassan elszopogatni. Nem szabad lenyelni vagy szétrágni. Az elszopogatás után legalább egy óráig tartózkodni kell az evéstől és ivástól.

Rágótabletta:

(Pl. Acido-Git, Gaviscon, Lactase, Maltofer, Rennie, C-vit, D-vit.)

A tablettát szétrágva vagy elszopogatva kell bevenni. Általában kellemes ízű, pl. mentholos vagy narancsos).

A következő rész az oldatokról szól, itt olvasható.