Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

A hirtelen jött hideg hatása a szervezetre – hogyan védekezhetünk?

A hétvégére jósolt hidegre, jeges szélre még az is felfigyelt, aki egyébként különösebben nem foglalkozik az időjárás-előrejelzésekkel. A jó hír, hogy nem sötét, borongós hideg lesz, amitől még esetleg rossz kedvűek is lehetnénk – finoman fog sütni a nap, viszont hideg szél várható. Becsapós, készüljünk fel okosan!

A hideg hatására ugyanis beindul a szervezet védekező mechanizmusa, melynek következtében érösszehúzódás, érszűkület jellemzi a hidegnek kitett területeket – kezeket, lábakat, a fejünket. A szervezeten belül a vér sűrűbbé válik, fokozódik a véralvadás, lelassul a légzés és a szívműködés, csökken a vérnyomás . A szív- és keringési problémákkal küzdők, idősek, valamint a gyerekek kimondottan veszélyeztetettek!

Összeállítottunk egy rövid listát, mire érdemes figyelni, mit érdemes tenni egészségünk megőrzése érdekében ebben a hidegben – azontúl, hogy jó melegen felöltözünk, mielőtt elmegyünk otthonról.

  1. “..Sapka, sál!..”

Jusson eszünkbe, ahogy gyerekként Édesanyánk aggódó tekintettel kiált utánunk, épp mielőtt kiléptünk az ajtón: „Sapka, sál!” – Igaza volt, mint mindig. Szervezetünk hőleadása nagyrészt a fejbőrünkön keresztül történik – így különösen fontos azt melegen tartani. A sál a torkunkat védi, és hiába a meleg tea vagy forró csokoládé, ha kívülről nem burkoljuk be, könnyen megfájdulhat a torkunk.

  1. Kézkrém

Sokaknak alapvetően is száraz a bőrük, a nagy hidegben azonban szinte mindenki érezheti, hogy kezén a bőr nem elég rugalmas, száraz, kirepedezett, fáj. Ezt megfelelő kézkrém használatával megelőzhetjük, utólagosan is kezelhetjük! Érdemes itt is a jobb minőséget választani: hamarabb és hatékonyabban hat, ha pedig már nincs rá szükségünk, sokáig eláll. – s ne felejtsük otthon a kesztyűnket sem!

  1. Vitaminok

Télen egyébként is ajánlott vitaminokat szedni, C-, Dmultivitaminokat mindenképp, immunrendszerünk megerősítése érdekében.

Ha pedig mégsem kerül el  minket a megfázás, kezdjük el időben kezelni! Egy komplex forró ital csodákra képes. Ha viszont például csak a torkunk fáj, azt kezeljük, ha csak egy kicsit elkezdtük szipogni, fújjuk jól ki az orrunkat, használjunk orrcseppet. Mindenképp igyunk nagyon sok folyadékot, legjobb, ha gyógyteát!