Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04
kosár0
kosár

Kosár

Húsvét ünnepe kisbabával

Kisfiam életébe elérkezett az első húsvét ünnepe. Számunkra is ez az első „babás” tavaszi ünnep, ezért igyekszünk új hagyományokat is teremteni és a régieket is megtartani. Nagy tojásvadászatot még nem szervezek neki idén, hiszen öt és fél hónaposan még nem élvezné túlságosan, de szeretném, hogyha már ismerkedne kicsit a húsvéti szokásokkal. Szeretném megmutatni neki, hogy ilyenkor tojást festünk, húsvéti dalokat énekelünk, mesélek neki a kereszténység főünnepéről, meglátogatjuk a rokonokat és sok időt töltünk együtt hármasban. Megbeszéltem a férjemmel, hogy néhány egyszerűbb locsolóverset „tanítson meg” neki, és vigye el magával a rokonokhoz locsolni. A kicsi imádja a verseket, mondókákat és gyerekdalokat, így biztosan élvezni fogja, főleg, hogy ezt kettesben csinálhatja apával. Egyszerű versikékre gondoltam, mint például:

„Piros tojás, fehér nyuszi, 
Locsolásért jár egy puszi.”

„Szép lányokat kergetek, 
Az én kölnim permetez. 
Jó dolog a locsolás! 
Ide a piros tojást!”

Szerencsére nem őt locsolják fiú lévén, de enélkül is együtt érzek a lányos szülőkkel, hiszen ahányan megfogják, annyi parfüm kerül a kis arcára, buksijára. Lehet valamit tenni ez ellen? Nyilván kérjünk meg mindenkit, hogy ne locsolják meg a csecsemőket, illetve ne parfümözzenek, amikor tudják, hogy „babázni” fognak. De mégis, létezik olyan bababarát kendő, vagy fertőtlenítőszer, amivel könnyedén le lehet törölni ilyenkor a baba arcát, illetve kezét?

Kedves Ildikó! Azt hiszem, a rokonoknak, ismerősöknek ilyenkor az a legnagyobb öröm, ha a pici baba is részt vesz az Ünnepen, együtt megy Apával, nagyobb testvérrel locsolni. Kislányok esetében feltétlen figyelmeztetni kell mindenkit, hogy 2 éves kor alatt Tilos mindenféle parfüm, illatosított víz, egyéb permet használata – a baba bőrére mindenképp, de okos gondolat, hogy a parfümben úszó nagynénik is csak messziről nézzék Babánkat 🙂 . Még a csapvíztől is óvnám az érzékenyebb bőrű babákat, hiszen a mindennapi testápolásnál is figyelünk erre – van, akinek a nagyon “kemény” víz is kipirosíthatja a baba bőrét. Az illatanyagok pedig allergiás reakciót is okozhatnak. Biztosan megérti mindenki, hogy a Babának az a legjobb, ha látja – érzi a körülötte lévők örömét, s egy sipoló, rágható kis nyuszit kap, mindenféle “felnőttes” dolog helyett. 

Ha mégis fertőtlenítésre van szükség – minden rokonlátogatás alkalmával is – nyugudtan használjuk az alábbi termékeket: 

AJÁNLOTT TERMÉKEINK: