Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Húsvét

Pár héttel ezelőtt derült ki, hogy a Nagypéntek munkaszüneti nap lesz.

Gyors gondolkodás, fejszámolás mindkét “életemben”:

A patikát zárva kell tartani, mint minden piros betűs ünnepen – tudnak a munkatársaink is pihenni, nagyon jó! Viszont másnap, szombaton nyitva vagyunk, biztos, hogy így több beteg, vásárló várható, mint egy átlagos hétvégén. Körbekérdeztem, még egy kolléganő be tud jönni, hogy mindenki megkaphassa gyógyszerét, Anyukám is besegít, hogy a sürgős “magik” is elkészüljenek. Nagyon szerencsés vagyok, hogy számíthatok Rájuk!

Másik “vágány”: a családom, a Húsvétunk. Mivel pénteken minden bolt zárva, újratervezés. Szerencsére már csütörtökön reggel be tudtam vásárolni (fejben már napok óta tervezem a négy napot). A szupermarketet egy óra alatt bejártam, csak kétszer kellett a végéről az elejéhez visszamenni – sajnos nem raktak ki szebb retkeket azóta, ezek pedig nem bírják ki hétfőig, az biztos. Marad a szombati piac… A pénztárnál ki- s berakodás, kapkodás, a pénztárosnő teljesítményét biztos sebességben mérik – mai kardioedzésem megvan. Szerencsére szemfüles voltam, s beraktam egy-két lassító tényezőt: a csomóba kötött fehérrépa-petrezselyem darabáru. Amíg kikereste a kódját, el tudtam tenni szortírozva a tejtermékeket, zöldségeket!

Itthon először a sütemény tésztájával kezdtem. Liszt, vaj, tojás, manduladara – össze fog állni, bár ez az elején nem látszik – írta barátnőm a recepthez. Fahéj, szegfűszeg is kellett kicsi hozzá – s közben valami furcsa érzés kapott el. Hamar rájöttem, hiba csúszott a beállított zene-listán, ugyanis fehér karácsonyról énekeltek, s hozzá a fahéj-illat… Kinéztem az ablakon – a cseresznyefa fehér virágai már száradóban, a tulipánok alatta piroslanak – nincs gond. Másik zeneválogatást kerestem. A tésztát persze kitartóan gyúrtam – a karizomedzés is kipipálható – s tényleg összeállt. Mehet a hűtőbe pihenni.

Gyors telefon a patikába – minden rendben, zavartalan a betegek ellátása, a mai webes rendeléseket is útnak tudjuk indítani.

A sonkát holnap főzöm, a nyers-füstölt hetek óta várja, hogy szombat este megkezdjük.

A tojások főnek, a péntek esti vacsora minden hozzávalója megvan.

Jó idő esetén kirándulunk – a szendvicsek rendben lesznek. A vasárnapi ebéd alkatrészenként, de bent pihen a hűtőben, kamrában. A hétfő izgalmas, mert egyrészt messze van, nehéz tervezni – másrészt mindig sok maradék képződik, kiegészítve az itthon lévő finomságokkal – biztosan jó ebéd jut mindenkinek!

Szerencsére a több szabadnap miatt sok rokonnal, baráttal tudunk együtt lenni.

A Húsvéti Ünnep minden családban mást jelent – sokféleképpen ünnepelünk. Változik a korral, élethelyzettel, s a várva várt vendégektől is függ, adott évben hogyan töltjük.

A keresztények legnagyobb ünnepe, máshol a tavasz, a megújulás ünnepe – van, ahol a kisnyuszi jelenti a gyerekeknek a legnagyobb boldogságot, s vannak, akik nagyon szerényen ünnepelnek.

Számomra ez a nyugodt együttlét, családi összetartás Ünnepe – amikor lehetőségünk van lelassítani, egymásra figyelni, kizökkenni a hétköznapokból. Mivel ehhez mindenki hozzátesz egy kicsit, feltöltődünk mindannyian.

Szép Ünnepet kívánok mindenkinek!

Dr. FPK