Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Kávé – második rész

Előző cikkünkben rövid áttekintést adtunk a kávéról, s egyik hatóanyagáról, a koffeinről. Most tekintsük át, hogyan érdemes elkészíteni, hogy ízlésünknek megfelelő italt kaphassunk.

Egy adag kávé 7 g őrölt kávéból készül. A két kávéfaj – az arabika és a robuszta – a koffeintartalmukban is különböznek. Az arabika kávénak 1,2-1,8%-os a koffeintartalma, míg a robuszta ennek közel a kétszeresét, 2,4-2,7% koffeint tartalmaz. A kávéitalok koffeintartalmát nemcsak a kávébabok fajtája, hanem elkészítésük módja is befolyásolja. Sokan a kávé erőségét, azaz a magas koffeintartalmát, a kávé testességével, a kávéíz intenzitásával azonosítják, holott ennek pont az ellenkezője igaz: attól függően, hogy milyen gyors az adott ital lefőzési módja, változik az „erőssége”. A koffein kioldódásához idő kell, ezért minél hosszabb ideig érintkezik a kávé a forró vízzel, minél hosszabb ideig ázik benne, annál több koffein oldódik ki belőle. Ennek megfelelően egy gyors, körülbelül 25-30 s alatt lefőzött eszpresszó vagy eszpresszóból készített tejeskávé koffeintartalma nem több, mint 30-50 mg/csésze. Ha ezt a kávét 100% arabika kávéból készítjük el, úgy nyugodtan akár napi nyolc csészével is megihatunk, nem fogyasztunk többet a napi átlagos koffeinadagnál, míg robuszta kávéból ennek csak a felét ihatjuk meg. Ezzel szemben egy hosszabban lefőzött (például török kávé, „kotyogóval” készített vagy hosszú kávé) 100% arabika kávéital 75–130 mg/csésze koffeint is tartalmazhat, míg ugyanez a főzet robuszta kávéból elérheti akár a 200 mg/csésze koffeinmennyiséget is. Mint láthatjuk, a kávéfogyasztás mennyiségét nem lehet pusztán a csésze számával jellemezni, fontos, hogy mit és hogyan fogyasztunk.

A kávé hatása az egészségre

A kávénak az egészségre gyakorolt hatása jelentősen eltér az azt soha nem fogyasztó és a rendszeresen kávét ivó személyekben. A kávéfogyasztásnak az egészségre gyakorolt hatásával igen sok tanulmány foglalkozik, amelyek túlnyomó része nagyszámú személyt bevonó hosszantartó megfigyeléses vizsgálat, kis részük rövid ideig tartó, kisszámú pácienst bevonó véletlenszerű betegbesorolásos tanulmány. A tanulmányok eredményét számos metaanalízisben összegezték, és átfogó elemzésekben jelennek meg. Nagyon fontos, hogy a kávéfogyasztás hatásának megítélésekor számos más, az egészséget befolyásoló tényezőt is figyelembe kell venni (életkor, nem, életmód, testtömegindex, dohányzás, alkoholfogyasztás, az egyén szociális-gazdasági helyzete, iskolázottsága, a kávéval fogyasztott ételek, a kávéfogyasztás időpontja stb.).

A következő részben megnézzük, hogy milyen szerepe van a különböző betegségek megelőzésében.
Addig viszont egy kis finomság: a kávé most is a bögrében marad, csak süti lesz belőle!

3 perces kávés süti, ha gyors kényeztetésre vágysz:

Hozzávalók (2 személyre)
8 ek liszt
1 ek cukor
4 ek tej
2 tk fekete kávé

2 tojás
2 tk vaj
csipet só
késhegynyi sütőpor

1. Egy nagyobb edényben keverd össze az olvasztott vajat, a tojást, a tejet és a kávét.
2. Egy másik edényben keverd össze lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport, majd öntsd az első
edénybe, finoman forgasd át.
3. Oszd 2 bögrébe, és süsd mikróban 3 percig 700W-on. Ha nem sült át rendesen, még egy fél
percig süsd tovább.
4. Díszítheted gyümölcsökkel, darált olajok magvakkal, vagy tejszínhabbal is.