PANACEA ONLINE PATIKA » Panasz » Aranyér

Aranyér

Aranyere (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid), vagy aranyeres csomója mindenkinek van. Belső aranyeres csomók alatt azokat a kis hajszálerek hálózatából álló csomókat értjük, melyek a záróizom-gyűrű felett helyezkednek el és a végbél nyálkahártyája fedi.

Aranyérbetegségről akkor beszélünk, ha ezek a belső csomók kórosan megnagyobbodnak és panaszt okoznak.

Kialakulásának legfőbb oka az öröklött kötőszöveti gyengeség, mely miatt a csomót képező kis erek fala megnyúlik, a rendszeres préselő nyomás hatására a csomó méretében növekszik és kifordul a végbélgyűrűn kívülre. Ez eleinte csak székeléskor fordul elő, majd előrehaladott esetben már azt követően is kint marad hosszabb-rövidebb időre. Kifejlődését elősegítő okok közt szerepel ezen felül a rostszegény táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a jelentős túlsúly, a rendszeres székrekedés, erőlködés, ülő-álló munka. Csípős-fűszeres ételek fogyasztása, székelés utáni tisztálkodás elmaradása a csomók gyulladását okozhatja.

Aranyérbetegség stádiumai:

  • 1. A csomók csak mérsékelten nagyobbak, nem fordulnak ki, de időnként véreznek, égő-csípő fájdalom társulhat.
  • 2. A csomók székeléskor kifordulnak, de utána maguktól visszahúzódnak.
  • 3. A csomók székeléskor kifordulnak és kézzel kell visszahelyezni őket.
  • 4. A csomók állandóan kint vannak, méretüknél fogva már nem lehet őket visszahelyezni.

Aranyérbetegség tünetei:

Leggyakrabban friss (piros) vérzés, viszketés, a csomók kitüremkedése, felülfertőződése, gyulladása illetve végbéltáji fájdalom jelentkezik a betegség kapcsán az enyhe kellemetlenségtől az erős fájdalomig terjedően. Ezek a tünetek más, súlyosabb betegségek tünetei is lehetnek. Ezek kizárása érdekében, ha visszatérő jelleggel fordul elő a probléma, mindenképp forduljunk orvoshoz panaszainkkal.

Aranyeres krízis: súlyos gyulladással, nagyfokú duzzanattal, igen nagy fájdalommal járó heveny állapot, melynek során az aranyeres csomók kifordulnak, a záróizomzat görcse miatt kiszorulhatnak és vérellálátási zavar, pangás miatt el is halhatnak. Kezelésére elsősorban a Detralex tablettát ajánljuk, 4 napig 2×3, majd 3 napig 2×2 adagolással. Kenőcsöt, kúpot, székletlazítót is érdemes használni, a mielőbbi javulás érdekében. A javulás napokba telik.

Kezdeti stádiumban gyógyszeres és életmódbeli kezelés segíthet. Alkalmazhatunk fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő ülőfürdőket, enyhe székletlazítókat a széklet puhítására. Fájdalomcsillapító, érzéstelenítő szereket, gyulladás- és vérzéscsökkentő hatóanyagot tartalmazó kúpok és kenőcsök szintén enyhíthetik a panaszokat.

A magas rosttartalmú diéta, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, valamint a testmozgás is elősegíti a gyógyulás folyamatát. Székelés után mindenképp javasolt a végbélnyílás környékének meleg, szappanos vizes lemosása és a szárazra törlése, a csomók óvatos visszahelyezése. Súlyosabb, hosszabb ideje fennálló, ismétlődő esetekben – ha a csomó kizáródott, vagy ha fájdalmas vérrögképződés alakult ki – mindenképp forduljunk orvoshoz.

Aranyeres panaszok terhesség alatt, szülés után:

Nőknél igen gyakran a panaszok ebben az időszakban kezdődnek. Oka a terhességgel gyakran együttjáró székrekedés (vaskészítmények, vitaminok szedése), valamint a kismedencei vénák növekvő méh általi nyomása, vérpangás az aranyeres csomók területén. Szülés után az erőteljes préselés következtében alakulhatnak ki panaszok. Alapvetően fontos azonban a panaszok okának azonosítása orvosi vizsgálattal.

Ne feledjük, minden életkorban rostdús táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, rendszeres testmozgással, valamint egészséges székelési szokások kialakításával sokat tehetünk az aranyérbetegség kialakulásának megelőzéséért.

Súlyosabb, hosszabb ideje fennálló, ismétlődő esetekben mindenképp forduljunk orvoshoz!