Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Sürgősségi Osztály rezidens szemmel II.

“-     Jó napot kívánok, miben segíthetek?

–       Egy hete magas vérnyomást mértem.

–       És van valamilyen panasza?

–       Nincs.

–       Akkor miért jött be a sürgősségire hajnalban?

–       Mert nem akartam tovább várni, és a szomszédom is javasolta hogy ide jöjjek.”

Ilyen, és ehhez hasonló beszélgetések zajlanak nap mint nap.

A sürgősségi betegellátó osztályok országszerte arra hivatottak, hogy életveszélyes, vagy maradandó egészségkárosodással fenyegető állapotokat vizsgáljanak és kezeljenek.

Amennyiben panaszunk nem tartozik ebbe a körbe, úgy számos más intézményt tudunk igénybe venni, amik jobban el tudják látni ezt a feladatot. Háziorvos, beutaló nélküli szakrendelők, ambulanciák – mind arra hivatottak, hogy jól meghatározott, régóta fennálló panaszokkal orvoshoz, szakemberhez tudjunk fordulni.

“Igen, de a rendelőben lehet, hogy sokat kell várni”

–  mondhatnánk jogosan.

Ez azonban nem feltétlenül igaz. A sürgősségin a betegek ellátása nem érkezési sorrendben történik. Minden egyes beteget szakképzett személyzet vizsgál meg először, és ez alapján osztályoz a súlyosságot figyelembe véve. Így történhet meg, hogy valaki nem jut el az orvoshoz akár órákon keresztül, ha súlyosabb állapotú betegek érkeznek közben az osztályra.

Sajnos ezt a várakozási időt még tovább nyújtja, hogy sokan olyan panasszal érkeznek, amit otthon, vagy gyógyszertárban gyógyszerész segítségével, családorvosnál, vagy szakrendelésen lehet kezelni, gyógyítani.

A fenti, példaként említett párbeszéd is valószínű, hogy 1 órányi várakozást követően hangzott el a vizsgálóban – és könnyen beláthatjuk, hogy elég lett volna háziorvoshoz napközben, vagy, háziorvosi ügyelethez fordulnia a panaszaival.

 

Tapasztalatom: Sajnos a betegek nem tudják megfelelően megítélni saját állapotuk súlyosságát, sokszor laikus ismerősük tanácsára keresik fel a sürgősségit. Nagy részük – mivel panaszuk nem súlyos – a várakozás közben megunják, megbánják hogy bejöttek, időnként még azelőtt hazamennek, hogy orvos látta volna őket, mindezekkel hátráltatva a súlyos betegek ellátását.

 

Dr Kassai Miklós

rezidens orvos

 

folytatás következik!

A cikk első része itt olvasható