Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Sürgősségi Osztály rezidens szemmel III.

Sokan a helytelen gyógyszerszedés miatt kialakuló tünetekkel érkeznek a sürgősségire. Nem az orvosuk által felírt dózisban szedik, vagy teljesen más készítményt használnak ismerősök, rokonok tanácsára, ezért új panaszaik lesznek.

Tapasztalatom: Konkrétan azért nem szedte egy beteg a felírt gyógyszerét, mert sok mellékhatásáról olvasott az interneten/betegtájékoztatóban. Rákérdezek, és egyiket sem tapasztalta, csak olvasott róla.

Ugyanazon gyógyszer más személynél az eltérő testi adottságok és egyéb, rendszeresen szedett készítmények miatt máshogy szívódik fel, esetlegesen más mellékhatások jelentkezhetnek..

Az összképet csak az orvosok és a gyógyszerészek látják.

Az autószerelőnktől sem fogadunk meg virágápolási, vagy lakberendezési tanácsokat, mégis miért hallgatnánk a gyógyszereinkkel kapcsolatban másvalakire, az orvosunkon vagy gyógyszerészünkön kívül?

Az internet is veszélyes információforrás, rengeteg helytelen cikk, vagy hamis gyógyszert árusító weboldal létezik, amik félrevezetik az embert, és akár súlyos egészségkárosodást idézhetnek elő.

Gyógyszerekkel kapcsolatos tanácsot kizárólag orvosoktól, gyógyszerészektől szabad elfogadni, és gyógyszert Magyarországon interneten beszerezni csakis az OGYÉI által hitelesített webpatikákból lehet, mint például a Panacea Online Patika!

 

Dr Kassai Miklós

rezidens orvos

 

A cikksorozat első részét itt, második részét itt olvashatják.