Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Sürgősségi Osztály rezidens szemmel

Rezidens orvos vagyok, és jelenleg egy megyei jogú város sürgősségi betegellátó osztályán töltöm gyakorlatomat, melynek keretén belül megismerhetem az ott dolgozók mindennapjait, illetve az osztályra érkező betegek panaszait. Tapasztalataimat egy cikksorozatban foglaltam össze.

Mikor menjünk be a sürgősségire?

Sürgősségi osztályra csak hirtelen állapotrosszabbodás esetén menjünk, egyéb esetben a családorvosi rendelő, vagy beutaló nélküli szakrendelő a választandó ellátóhely, rendelési időben.

Ha ott úgy ítéli meg az orvos, hogy sürgősségi ellátás szükséges, akkor mentőt fog hívni, és időben ellátásban részesülünk, tehát ha háziorvoshoz vagy ügyelethez fordulunk, nem kapunk alacsonyabb szintű ellátást, sőt bizonyos esetekben sok várakozástól megkímélhet minket.

A Központi Statisztikai hivatal 2013-as adatai alapján magyarországon 1000 főre átlagosan 7 db működő kórházi ágy jut. Ebben az 1000 főben benne vannak a szívinfarktus, agyi érkatasztrófa, vagy akut hasi katasztrófa fokozott kockázatával élő férfiak, nők és gyerekek is. Ha indokolatlanul sürgősségi osztályra megyünk enyhe, régóta fennálló panaszainkkal, az ő ellátásukat is hátráltathatjuk!

surgossegi-betegellato-osztaly

A sürgősségin dolgozó személyzet folyamatosan, napi 24 órában látja el a betegeket, akiknek sokat kell várakozniuk. A fent említett osztályozás szigorú, nemzetközileg elfogadott szabályai miatt senki sem várakozik többet mint amennyit az állapota megenged. Egy-egy orvos egyszerre 3-4, de akár 14 betegért is felelhet, és a nővérek is több vizsgálóhelyiség, vagy akár 16 fős kórtermek betegeiért is felelősek lehetnek, beleértve a gyógyszerelésüket, vérnyomás- , vércukor mérésüket, ezen adatok pontos dokumentálását, illetve több szakápoló által végezhető beavatkozást.

Szigorú betegnyilvántartás alapján dolgoznak, senkiről sem feledkeznek meg.

Ne nehezítsük meg a munkájukat, legyünk türelemmel, előbb-utóbb mindenre és mindenkire szakítanak időt.

Az ellátás legfőbb része a kivizsgálás, aminek nélkülözhetetlen elemei a laborvizsgálat, a különböző szakterületek orvosaitól kért konzílium, illetve a képalkotó eljárások, mint például a röntgen vagy az ultrahang. Ezek az eljárások más osztályokon, intézetekben zajlanak, idejüket a személyzet befolyásolni nem tudja. Mialatt ezek a folyamatok zajlanak, a betegeknek kórteremben, de gyakran akár a váróteremben kell várakozniuk.

Tapasztalatom: Sokszor hirtelen érkezik több, súlyosabb állapotú beteg az osztályra. Ilyenkor a már vizsgált betegek várakozási ideje több órával nő, ugyanis az ő orvosaikat automatikusan átirányítják a súlyosabb betegekhez. Ilyenkor ők csak azt látják, hogy mi, orvosok jövünk-megyünk órák óta, de semmi újat nem tudunk mondani az ő ügyükben, hiszen előfordul, hogy ugyan már megérkezett a laboreredmény, mehetne haza a beteg, de egyszerűen nem tudjuk azonnal írni a papírokat, mert másik 3 súlyos állapotú, esetleg komoly fájdalmakkal küzdő beteg várja a fájdalomcsillapító gyógyszert vagy életmentő kezelést. Iyenkor nagyon sokat jelent a személyzetnek, ha a betegek türelmesek. Mi is azt akarjuk, hogy ha sikerült minden kórosat kizárni, akkor minél hamarabb hazaengedhessük a betegeket.

 

Dr Kassai Miklós

rezidens orvos

 

folytatás következik!