Panacea: Minden bajra gyógyír!
Kérdezze gyógyszerészét: +36 30 456 76 04

Tavaszi nagytakarítás – Ön átnézte már a házi patikáját?

Írt rólunk a HVG

Hosszú volt a tél és bizony betegségekben sem volt hiány idén. A szokásos meghűlések, légúti betegségek után a változékony időjárás előhozta a reumatikus jellegű panaszokat is. Így aztán sokan kotorásznak most a gyógyszeres ládájuk alján: “Van még vajon abból a kenőcsből, ami jó volt tavaly a derékfájásomra?”

 

A tavaszi nagytakarítás jó alkalom arra, hogy átnézzük a házi patikát, különös tekintettel a gyógyszerek lejárati idejére. A legtöbb házi gyógyszertárban vannak elfeledett vitaminok, amit mégsem szedtünk be, vagy megkezdett krémek, kenőcsök, amik a felbontási idő után csak néhány hónapig voltak felhasználhatóak. A lejárt gyógyhatású készítmények nemcsak a helyet foglalják, de ahogy romlott ételt sem tárolunk a hűtőben, úgy a lejárt gyógyszerekkel sem előnyös egy helyen tartani a még jókat.

Mit kell tenni a lejárt gyógyszerekkel?

A gyógyszerek és gyógyhatású készítmények nem háztartási hulladékok, hanem speciális bánásmódot igényelnek. Ezért a patikákban elhelyezett gyűjtőhelyre kell bedobni, ahonnan mint veszélyes hulladék szállítják tovább a megfelelő helyre.

A lejárt, kidobott készítményeket érdemes minél előbb pótolni, hiszen bármikor szükség lehet rá.

Minden életszakasznak megvannak az aktuálisan alkalmazott alapvető, recept nélkül kapható gyógyszerei, gyógyászati készítményei, segédeszközei, amik jó, ha kéznél vannak szükség esetén.

Csecsemők, kisgyermekek

Lázcsillapítók, köptetők, orrcseppek, magisztrális készítmények, fürdető és testápoló, pelenka és törlőkendők, lázmérő, naptej.

Felnőttek

Női- és férfi higiéniai termékek, fájdalomcsillapítók, komplex készítmények megfázásra, vitaminok, táplálékkiegészítők, szájhigiénés termékek, teák és kozmetikumok.

Idősek

Porcerősítők, gyógyhatású készítmények férfi- és női változókori panaszokra, fájdalomcsillapító kenőcsök, tapaszok, vércukormérő, vérnyomásmérő készülékek.

 

A kötszerek, ragtapaszok, fertőtlenítő oldatok minden korosztály otthoni patikájában alapfelszerelésnek számítanak, így azok rendszeres utánpótlására is figyelni kell. Ne akkor kelljen kapkodni, amikor sérülést szenved valaki játék, sportolás, vagy házimunka közben.

 

A házi gyógyszerkészletünket feltölthetjük úgy is, hogy elmegyünk a patikába és hosszú listával a kezünkben állunk a gyógyszertári asszisztens elé, ezzel nem kis bosszúságot okozva a mögöttünk sorakozóknak.

 

Jobb, ha a vásárlást otthonról intézzük, hiszen így időt spórolunk meg és az online patika kínálatát böngészve könnyebben átlátjuk, hogy mire lehet még szükségünk.

Az egyik legkönnyebben böngészhető oldal a Panacea Online Patika, ami 2016-ban elnyerte Az Év Honlapja díjat az egészségügyi kategóriában. A szolgáltatás mögött komoly szakértelem áll, ami 25 év és 3 generáció munkáján alapszik.

Azok, akik nem maguk szeretnének utánajárni, hogy mire is lehet szükségük, komplett házi patikacsomagot is rendelhetnek a webáruházból, amiben minden benne van, ami egy adott életkorban szükséges lehet.

Ha még több egészségtippet szeretne olvasni, betegségekről keres információt, akkor a Panacea Online Patika gyógyszerészek és orvosok közreműködésével írt szakmai blogját ajánljuk.

Tudta, hogy Ön csak néhány kattintásra van a házi gyógyszerkészleteinek feltöltésétől?

Böngésszen kedvére, szükség esetén kérheti szakértő segítségét és akár már holnap átveheti az otthonában a csomagját.